A lencsefőzelék rejtelmei

 Mi mással indulhatna az Új Év első receptbejegyzése, mint a lencsefőzelékkel?

 De miért is eszünk lencsét az év első napján? A gasztro-hagyomány szerint a lencse -és apró szemű magvas társai - a gazdagság jelképe. Így ha január 1-jén lencsét eszünk, egész évre biztosítjuk magunknak a pénz bőségét. Ugyanezen elv mentén Újévkor szigorúan tilos csirkét és halat fogyasztani. Míg előbbi elkaparja, utóbbi elúsztatja szerencsénket. Malackodni viszont szabad. Sőt, ajánlott, hiszen Röfi megpörgeti Fortuna kerekét.

 Életemben először készítettem lencsefőzeléket. Már a hozzávalók beszerzése elég körülményesnek bizonyult. A fő alapanyag a lencse, valamint a babérlevél. Utóbbira elég sokat vadásztunk, mire találtunk, már-már azt gondoltuk, nem tudjuk elkészíteni főzelékünket, hiszen babérlevél nélkül nincs lencsefőzelék. Végül egy alsóbb polc sötét mélyén találtunk egy csomag babérlevelet.

 A lencsefőzelék titka az áztatás. Előző nap egy nagyobb tálban bőséges vízben áztattam, máskülönben kemény maradt volna a lencse, amin a hosszan tartó főzés és habarás sem tud javítani. Másnap leszűrtem róla a vizet, kicsit átmostam hideg vízben, majd fazékba tettem és szintén bő vízben, 8-10 darab babérlevél társaságában lassú tűzön főzni kezdtem. Ha már lencsefőzelék titkokat teregetünk ki, akkor feltétlen meg kell jegyezni, a lassú tűzön történő főzés a második titka a finom, puha lencsefőzeléknek. Nem szabad kapkodni, tilos sürgetni. Majd' öt órán keresztül főztem, mire puha lett. Ha elforrt a víz róla, szigorúan meleg vízzel pótoltam. Ha hideget öntöttem volna hozzá, nem puhul meg rendesen. A harmadik titok az ízesítésben rejlik. Szintén tilos sóval, borssal megszórni a főzés kezdetén, különben kemény lencse marad a fazékban.

 Amikor már puha volt a lencse - és még maradt rajta némi vízmennyiség - leszűrtem, majd a habarást elkészítettem. Egy fej hagymát megpucoltam, kockára vágtam és olajon picit megpároltam. Eztán következett a pirospaprika, só, bors és végül liszt. Utóbbi legyen rétesliszt, különben úgy jártok, mint én a finomliszttel. Csomós marad. Vízzel felöntöm a habarást, míg sűrű de folyékony állagú nem lett. Aztán amikor kész lett, ráöntöttem a lencsére, majd lassú tűzön hagytam kicsit bugyogni. Nem kell sokáig. A folyamatos kevergetésről egy percre sem feledkeztem meg.

 Végül ecetes-cukros löttyel öntöttem nyakon, ami még finomabb ízt adott a főzelékemnek. Ez utóbbi nem feltétlen szükséges, nálunk otthon szokás. Két kanál ecet és egy kanál cukor bőven elég. Egy teáskanálnyi lencsefőzeléken előzetesen kipróbáltam a löttyöt, és amikor jónak tűnt, akkor belekevertem az egészbe.

 Végeredményül fenséges főzeléket kaptunk, amit főtt virslivel tálaltam.




Hozzávalók:
200 g lencse (két személynek ennyi bőven sok)
8-10 darab babérlevél (lehet kevesebb is)
1 fej hagyma (ha pici a hagyma, akkor lehet kettő is, a habarást nem rontja el)
pirospaprika
bors
rétesliszt
víz
ecet
cukor

Kezdő szakács számára bonyolultsági fok: 5/3 - ha még nem készítettél habarást, amúgy 5/2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése