Hortobágyi húsos palacsinta

 Tulajdonképpen egyenes út vezetett a Hortobágyi palacsintához, amint rájöttem, tudok palacsintát sütni. Bár nem olyan finom, mint amilyet Apukám szokott készíteni. A Hortobágyi palacsinta csirkemell pörköltből és palacsintából készült el, amelyekről külön-külön már írtam itt meg itt. Így most az összeállítást fogom megmutatni. De előtte, lássuk, honnan is származik a Hortobágyi palcsi. 

 A receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítették, de a recept alapjául szolgáló étel már Kollmanné 1939-es szakácskönyvében fellelhető, ott az alap borjúpaprikás, amit csirkemellpörköltre cseréltek le. Sajnos az ételnek semmi köze a Hortobágyhoz, csupán állami propaganda miatt ragasztották rá a Hortobágyi nevet. Ez egy viszonylag fiatal, laktató étel. Garantált siker, elrontani szinte nem lehet.

 A pörköltöt tegyük oda főzni, addig keverjük be a palacsinta tésztát és süssük ki. Amikor a pörköltünk elkészül, akkor tegyük turmixgépbe egy kis doboz tejföllel, és alaposan turmixoljuk össze. A kapott húspépet öntsük ki egy tálba, ha maradt még nagyobb husidarab, akkor azt tegyük vissza a turmixgépbe és dolgozzuk el még pépesebbé. Ha ezzel és a palacsintákkal is készen vagyunk, akkor jöhet az összeállítás. Úgy vettem észre, hogy másfél evőkanálnyi husi az a mennyiség, ami egy palacsintába elég. A palacsinta közepébe tegyük a husit, majd hajtogassuk össze. A folyamat valahogy így néz ki:



Ha ezzel készen vagyunk, akkor kivajazott, bezsemlemorzsázott hőálló edénybe tesszük.
Amint az összes palacsinta elkészül, alaposan öntsük le tejföllel. Majd a sütőbe tesszük 180° fokon húsz percre.

Ha kész, már lehet is tálalni és enni.

Hozzávalók:
Pörkölt:
800 g csirkemell
pirospaprika
két fej hagyma
olaj
Palacsinta:
20  dkg liszt
300 ml tej
2 dl szóda/bubis ásványvíz
2 egész tojás

50 ml olaj
Összeállításhoz:
margarin
zsemlemorzsa
tejföl

Kezdő szakács számára bonyolultsági fok: 5/1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése