A kettőnek mi köze egymáshoz? Olykor még nehéz eltalálnom a mennyiséget két főre úgy, hogy ne vesszen kárba az elkészült étel. Ezért a legutóbbi alkalommal, amikor csirkemell husiból főztem, kettéosztottam a fél kilónyi húst. Hétköznap egyébként sem fogy sok meleg kaja. A férjem a munkahelyén ebédel, én meg gyors kajákat szokta összeütni. Magamnak valahogy kisebb lelkesedéssel főzőcskézek.
A Gulyásleves és a Brassói is hasonló alapból készült. Két külön fazékban olajon megpirítottam két-két fej kockára vágott hagymát. Majd pirospaprikával jól megszórtam és beletettem a husikat. Megforgattam az hagymás-paprikás katyvaszban, majd a levesnek szánt husit felöntöttem annyi vízzel, hogy szinte a fazék széléig ért. A Brassói részleget pedig nagyjából a fazék feléig locsoltam meg vízzel. Utóbbit hagytam magában fortyogni, amíg nagyjából a víz leforrt róla és a husi megpuhult. A leveshez pedig tettem még vegetát, sót, borst -fehéret és feketét egyaránt - répát, egy fej hagymát és kockára szelt krumplit.
A Brassóit is ízesítettem sóval és borssal. Majd kisütöttem hozzá a felkockázott krumplit. Amint ezzel megvoltam, összeöntöttem a husit a krumplival és megkevertem.
A Brassói aprópecsenyét csirkehúsból készíteni nem szokványos dolog, ám az eredeti receptet a múlt homálya fedi. Valószínű, hogy az első bélszínből készült; paradicsomos, vörösboros, gombás változatban, tarhonyával tálalva. A szakács kiléte viszont ismeretlen. Ugyanakkor egyes emlékek szerint Gróf Nándor -a MÁV Utasellátó szakácsa - 1948-ban a Brassó-Budapest között ingázó vonaton találta ki, egy fokhagymás, borsos, burgonyás étel képében, sertés-szűz husiból. De Dózsa György mesterszakács barátunk egy régi, XIX. századi szakácskönyvre hivatkozva állította, hogy az étel Brassóból származik. (Ezt azóta már megcáfolták.) Papp Endre szakács pedig a sajátjának vallotta, amit egy ételújítási versenyre készített el 1950-ben: kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változatot, pirított, reszelt burgonyával. Az óbudaiak megint máshogy emlékeznek az étel eredetére. Szerintük a Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki egytál ételként, Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára.
Valójában, amit én most Brassóiként tálaltam, nem feltétlen az, de mivel sokan sokfélét mondanak az eredetéről, még az is lehet, hogy ez volt az eredeti recept. ;)
Hozzávalók:
Csirkemell
Két-két fej hagyma
Pirospaprika (a kedvenc mennyiségem, azaz ízlés szerint)
Olaj
Víz
Só, bors (fekete-fehér)
Vegeta (csak a levesbe)
Répa
Hozzávalók:
Csirkemell
Két-két fej hagyma
Pirospaprika (a kedvenc mennyiségem, azaz ízlés szerint)
Olaj
Víz
Só, bors (fekete-fehér)
Vegeta (csak a levesbe)
Répa
Krumpli
Kezdő szakács számára bonyolultsági fok: 5/1.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése