Joghurtos-citromos pácban sütött csirkemell

 Medvehagymát nem találtam. Mint kiderült, ez megint csak egy magyar sajátosság, amit ugyan kereshetek Németországban, de nem a helyi zöldségesnél vagy a supermarketben. Talán a limburgi nagy Reálban találtam volna, de oda most nem bumliztam el. Így megváltoztattam a terveimet és medvehagyma helyett citromot használtam.

 Először is, két főnek elegendő csirkemell húst megmostam és kikloffoltam. (Jó tanács: még a legelején ejtsétek meg ezt a konyhai manővert, különben úgy jártok mint én: a pácból szedtem ki a husikat, mert menet közben jöttem rá, talán nem ártana kloffolni a húst, hogy jobban átsüljön. Szerencsére akkor még csak három husikát mártottam bele a joghurtos mártásba...) Ha ezzel készen vagytok, akkor csirkehús fűszerkeverékbe forgassátok bele a husikat. Igazából így natúr húsként is bele lehet tenni az olajba és kisütni, mert a fűszerkeverék finom ízt kölcsönös a csirkemellnek, a valami pluszt a joghurtos-citromos mártás adja.

 Fél literes joghurtba két citromot facsartam ki és belereszeltem a citromhéjat is. (Később rájöttem, kettő sok bele, egy-másfél bőven elég, nekem kicsit sok volt benne a citrom íz, de a férjemnek így is ízlett, szereti az ilyen ételeket.) A joghurthoz öntöttem olívaolajat is és alaposan összekevertem. Amint ezzel elkészültem, a husikat egyesével belefektettem, majd bevágtam a hűtőbe néhány órát hűsölni. 

 Majd félnapot állt a hidegben, mire kisütöttem. Olajnak pedig a joghurtos mártást használtam, ha szükséges volt, olíva olajjal öntöttem fel.

 Köretnek barna riszt és salátát készítettem. Este amikor a férjem átkeveredett az ügyeletből vacsorázni (5 percre lakunk a kórháztól) olyan gyorsan elpusztította, hogy alkalmam sem volt lefényképezni az elkészült remekműt. A joghurtos-citromos mártás extra puhává varázsolja a husit, a szárazabb pulykahúshoz is kiváló pác. Az étel elkészítése nem igényel különösebb konyhai ismereteket, mégsem sablonos csirke étel a mártás végett.

Sajnos kép nincs róla, de képzeljétek el lelki szemeitek előtt: világosbarna csirkehús, jól átsülve, és ahogy felszeleteled, gőzölögve szétnyílik a puha, omlós csirke hús. Mellette barna rizs honol, amit földisaláta-paradicsom-pirospaprika kombinációjával teszel még ínycsiklandozóvá.

 Még jó, hogy ebédidő után posztoltam a receptet, nem de? 

 A hús gyorsan elkészül, én háromszor-négyszer megforgatom sütés közben. A rizst mikróban szoktam elkészíteni, így biztos nem ég oda (a konyhakész gyorsrizs helyett hagyományos szemes rizst szoktam főzni, sokkal finomabb íze van, legalábbis számomra).

 Ma török spagetti lesz.
Hozzávalók:
Csirkemell hús
Csirke fűszerkeverék
Joghurt - húsmennyiségtől függően, ha több a húsi, akkor több joghurt kell, jól el kell benne áztatni a husikat
1 - 1,5 citrom - ez a joghurt mennyiségtől függ
Barna rizs - két főre elég egy félcsészényi
Saláta, ízlés szerinti hozzávalókkal
Olívaolaj

Kezdő szakács számára bonyolultsági fok: 5/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése