Kilenc napja nem volt alkalmam frissíteni a bejegyzéseket. Volt egy kis betegeskedés, no meg a mester szakdolgozatom is leköt, a németről nem is beszélve. De azért a konyháról sem feledkezem meg, készült lasagne, csirkehusik, spenót, muffinok, gofri... hm, mikor is lesz már ebédidő? :P
Ma a lasagne-ről írok. Ahogy a receptek eredete után szoktam kutatni, mindig feltűnik, hogy sokan sokféleképpen emlékeznek arra, hogy ki és mikor, milyen hozzávalókból készítette el az első ételt. A lasagne esetében sincs másként. Az első írásos emlék 1390-ből származik, a Forme of Cury című szakácskönyv oldalaira jegyezték le, "loseyns" nevű ételként, amely főtt tésztalapokból készült, sajtmártással sütötték át, a tészták közé pedig főtt, vagdalt húst vagy halat tettek. Az ételt pedig "lasan"-nak ejtették ki. Amikor a brit tudósok előálltak e felfedezéssel, a londoni olasz nagykövetség lehűtötte a kedélyeket azzal, hogy 1316-ban bizonyítottan élt egy nő, Maria Borgogno, aki hivatásos lasagne-készítő volt Emilia Romagnában. A lasagne elnevést az ókorban is használták, egy bizonyos főzőedényre, amit előző éjszaka tettek be a kemencébe, másnapra összesültek az ízek.
A héten két féle lasagne-t is készítettem. De a húsos változatról nem szívesen nyilatkoznék. Mert csaltam vele... A boltba beszereztem lasagne-port, amit a húshoz kell hozzátenni. Nem lett jó. Megfogadtam, soha többet nem élek mesterséges anyagokkal főzés közben. Mondjuk, így is elfogyott meg végül is finom is lett, de nem az igazi.
A gombás lasagne viszont páratlan lett.
A gomba elkészítése lasagne szósszá
Ilyenkor télen nehéz jó gombát találni, így most konzerv gombából készült az étel. Először olajon kicsit megpirítottam, majd hozzáöntöttem a sűrített paradicsomot, majd elkevertem, végül egy kevéske -szigorúan meleg- vízzel felöntöttem és hagytam forrni. Majd ízesítettem bazsalikommal, oregánóval egy kis sóval és fehér borssal.
A fűszerkészletem :)
Eztán elkészítettem a besamell mártást. Vajon finom lisztet megpirítottam, egy kis tejjel felöntöttem és elkevertem. Majd a tepsi aljára öntöttem egy kevés besamell mártást, majd egy réteg lasagne-tésztát, majd a gombás szószból, rá újabb adag tészta, majd gombás ragú és tészta, a tetejére a maradék besamell mártást ráöntöttem és alaposan megszórtam sajttal. Előmelegített sütőbe tettem, 200 fokon, 20 percig sütöttem, amíg a sajt szépen ráolvadt.
Nyam-nyam
Eddig -nem túl sok- tapasztalatom alapján úgy látom, az előmelegített sütő csodákra képes. Sajnos nem sikerült kész állapotban lefényképeznem, hamar elfogyott... :D A lasagne nem túl bonyolult étel, sokféleképpen lehet elkészíteni, mindenhogy finom és laktató.
A következő bejegyzés az ananászos csirkéről fog szólni. És tényleg ígérem, hogy sűrűbben fogok írni...
Hozzávalók:
400 g gomba
200 ml sűrített paradicsom
Meleg víz
Bazsalikom (ízlés szerint)
Oreganó (ízlés szerint)
Vaj
Finomliszt
Tej
Sajt
Lasagne-tészta
Olaj
Kezdő szakács számára bonyolultsági fok: 5/1.
A mai bejegyzést sok szeretettel ajánlom az igazi olasz sellőnknek, Morag-nak! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése